joker123 Liefdeszwendel: ontmaskering van dating oplichters

Liefdeszwendel: ontmaskering van dating oplichters

Pas op voor valse liefde op het internet

Oplichters bouwen een vertrouwensrelatie op met hun slachtoffers via chats, e-mails, sociale netwerken en telefoongesprekken. Soms dromen ze van een toekomst samen. Oplichters lokken hun slachtoffers het liefst met mooie foto's. De geportretteerden zijn niet de daders, maar vaak volslagen onbekenden wier foto's van het internet zijn gekopieerd. Als het contact eenmaal gelegd is, worden ze overladen met genegenheid en aandacht, met als enig doel geld uit hun zakken te kloppen. Als je wilt neuken kun je beter een geile escort bestellen of een bordeel bezoeken. Dat weet je wat je krijgt en kun je temminste echt neuken.

Online dating oplichting en fraude

De redenen voor het gebrek aan geld zijn velerlei: ofwel hebben zij geld nodig voor een belangrijke operatie voor hun kind of een familielid. Gestolen koffers en paspoorten, onbetaalde lonen of hotelrekeningen, overvallen, in beslag genomen paspoorten, ziekenhuisopnames na een auto-ongeval of problemen met kredietkaarten zijn andere redenen om het nietsvermoedende slachtoffer ertoe te brengen geld over te maken. En velen doen het, per slot van rekening zijn ze op dat moment al emotioneel afhankelijk van hun internetpartner. Het zijn niet alleen mannen die als oplichters optreden, maar ook vrouwen. Slachtoffers wordt gevraagd geld te sturen via een bankoverschrijving (bv. Western Union of MoneyGram).

De fraudevariant met vermeend overspel

Vorig jaar waren er geïsoleerde gevallen van een bijzonder ernstige variant van romantische fraude. In dit geval hadden mannen in Duitsland via internet een vermeende liefdesaffaire met een Senegalese vrouw en werden zij uitgenodigd om de vrouw in haar Afrikaanse land te bezoeken. Daar ontmoetten de mannen hun vermeende wederhelft, maar werden vervolgens in een gevangenschap geplaatst. Een vermeende echtgenoot en anderen beschuldigden het slachtoffer van overspel, sloegen haar en eisten een contante betaling om de schade te herstellen. Pas nadat familieleden in Duitsland tot vijfcijferige bedragen hadden betaald, werden de slachtoffers vrijgelaten (Bron: Hessische Strafpolizei v. 28.01.14).

Politietip: Pas op voor online liefde: zeg "nee" als online partners je om geld vragen. In geval van twijfel, vraag het aan de politie. Uw vragen zullen vertrouwelijk worden behandeld. Op het internet kun je er nooit zeker van zijn dat je "partner" je identiteit bedriegt en zijn of haar bedoelingen veinst.

Fraude met valse cheques

In de loop van anderhalf jaar heeft een onbekende via een perfide zwendel het vertrouwen van een gepensioneerde gewonnen en hem op frauduleuze wijze een financieel verlies van 15.000 euro toegebracht. De politie van Schweinfurt heeft een onderzoek ingesteld.

Op maandag nam het slachtoffer contact op met de politie. Het bleek dat zij in april 2013 al een man op internet had ontmoet. Hij deed zich voor als een Amerikaanse soldaat gestationeerd in Afghanistan. Door talrijke contacten werd een bedrieglijke vertrouwensrelatie geschapen. Het slachtoffer maakte onder meer 10.000 euro naar het buitenland over voor vermeende medische kosten.

De vreemdeling deed toen alsof hij goud en contanten met een totale waarde van een miljoen euro naar Duitsland wilde overbrengen en vroeg de gepensioneerde om hulp. In het kader van een vermeende provisietransactie stuurde de dader in een pakket reischeques voor in totaal 5 000 euro, die de vrouw bij haar plaatselijke bank verzilverde en het geld vervolgens via een dienstverlener naar Ghana overmaakte.

Pas nadat de cheques voorlopig waren verrekend, werd ontdekt dat zij vals waren en werd de valutadatum opnieuw geannuleerd. Uiteindelijk besefte de vrouw dat zij was bedrogen door een oplichtster. De gerechtelijke politie van Schweinfurt heeft een onderzoek ingesteld wegens vervalsing van betaalmiddelen en oplichting.
Valse beloften

Een 75-jarige vrouw uit Buchloe ontmoette op internet via een datingsite een zogenaamd oudere man. Klaarblijkelijk onder valse voorwendselen, vroeg de man haar chat partner meerdere malen om geld. De vrouw maakte vervolgens in totaal bijna 14.000 euro over, hoewel zij de man nooit persoonlijk had gezien. Het slachtoffer realiseerde zich te laat dat ze was bedrogen.
Grote liefde blijkt een internet oplichter met een nep profiel

Een 35-jarige man uit Frankenberg trapte in een internetzwendel en maakte 10.000 dollar over naar een rekening in Rusland.

Op een online datingplatform ontmoette de man uit Frankenberg een jonge vrouw die zich voordeed als afkomstig uit Moskou. Op het internet ontstond al snel een vertrouwensrelatie en intimiteit. De vermeende "grote liefde" bleek echter bedrog te zijn. Ze slaagde erin de man van Frankenberg verschillende keren op te lichten, door slim te doen alsof ze in financiële moeilijkheden zat. Afgezien van een telefoontje is er nooit echt contact geweest tussen het slachtoffer en zijn "grote liefde". Desondanks maakte de man bijna $10.000 over naar Moskou via verschillende bankoverschrijvingen. Tegen de tijd dat hij zich de fraude realiseerde, was het te laat. Zijn geld was waarschijnlijk verloren.

Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.
875007738aface3e27dfd2bca58b3c87